Συστημική Αναπαράσταση: Πώς μπορεί να μας βοηθήσει;

Συστημική Αναπαράσταση: Πώς μπορεί να μας βοηθήσει;

Πριν μερικά χρόνια, πιθανόν ο όρος “Συστημική Αναπαράσταση” να ήταν άγνωστος για αρκετούς και ίσως ακόμη λιγότεροι να είχαν βιώσει την εμπειρία μιας συνεδρίας. Ο χρόνος όμως απέδειξε ότι οι άνθρωποι έχουν κάνει μια θεαματική στροφή στην εσωτερική τους εξέλιξη και αναζητούν βαθύτερες λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.

Πλέον η ανάγκη του ανθρώπου να ψάχνει και κάτω από την κορυφή του παγόβουνου ανέδειξε την αποτελεσματικότητα της “Συστημικής Αναπαράστασης”. Μιας μεθόδου που έχει σκοπό να μας οδηγήσει στο φως, απελευθερώνοντάς μας από τα σκοτεινά σημεία του παρελθόντος που μας κρατάνε δέσμιους.

Τι είναι η Συστημική Αναπαράσταση;

Με τον όρο “Συστημική Αναπαράσταση” (Systemic Constellations) εννοούμε την βιωματική μέθοδο θεραπευτικής παρέμβασης που εφαρμόζεται σε ανθρώπινα συστήματα (άτομα, οικογένειες, ομάδες, εταιρίες κλπ), από ειδικά εκπαιδευμένους συμβούλους – ψυχοθεραπευτές. Μέσω της μεθόδου της Συστημικής Αναπαράστασης αναδύονται συμπεριφορές και πληροφορίες, οι οποίες βοηθούν στον εντοπισμό της πραγματικής αιτίας της εμπλοκής του συστήματος.

sistimiki_anaparastasi_pos_mporei_na_mas_voithisei

Που βασίζεται η θεωρία της; 

Σύμφωνα με την θεωρία του Bert Hellinger (1925-2019), κάθε άνθρωπος συνδέεται άρρηκτα με τα συστήματα στα οποία ανήκει και επηρεάζεται άμεσα από αυτά. Με τον όρο “σύστημα” εννοούμε τις σχέσεις που διατηρούμε σε διάφορους τομείς της ζωής μας όπως το εργασιακό μας περιβάλλον, το φιλικό ή τον οικογενειακό μας περίγυρο.

O Hellinger από την έρευνα του διαπίστωσε ότι όταν κάποιο από τα συστήματα διαταραχθεί τότε προκαλείται μια ανισορροπία η οποία μπορεί να επηρεάσει μέχρι και τις επόμενες γενιές, αν για παράδειγμα αναφερόμαστε στο σύστημα της οικογένειας.

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται γιατί τους συμβαίνουν συνεχώς άσχημα πράγματα ή γιατί νιώθουν ανήμποροι να διαχειριστούν καταστάσεις. Κάποιες φορές μπορεί να νιώθουν θλίψη χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη αιτία ή επαναλαμβάνουν μοτίβα συμπεριφοράς που τους οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε λανθασμένες επιλογές. Αυτό συμβαίνει γιατί κάποιες από αυτές τις εμπλοκές μπορεί να έχουν τις ρίζες τους σε βαθύτερες ανισορροπίες του συστήματος κάτι που δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό με το συνειδητό νου. Και εδώ έρχεται να δώσει την λύση η Συστημική Αναπαράσταση.

Τι ακριβώς γίνεται στις συνεδρίες; 

Όταν συμμετέχεις για πρώτη φορά σε μια Συστημική Αναπαράσταση είναι σαν να παρακολουθείς ένα θεατρικό δρώμενο να εκτυλίσσεται μπροστά σου με τους συμμετέχοντες να εναρμονίζονται πλήρως με τους ρόλους τους οποίους έχουν αναλάβει. Ο ενδιαφερόμενος που έχει την εμπλοκή θέτει το ερώτημα του στον θεραπευτή – συντονιστή, ο οποίος είναι και ο μοναδικός που έχει γνώση του προβλήματος. Κάποιος από την ομάδα αναπαριστά το άτομο που έχει την εμπλοκή και κάποιος άλλος εκπροσωπεί κάποιον από το σύστημα στο οποίο εμφανίζεται η εμπλοκή για παράδειγμα τον γονιό, έναν φίλο, τον συνάδελφο.

Ο ενδιαφερόμενος παρακολουθεί να διαδραματίζεται μπροστά του μια σκήνη στην οποία ξετυλίγεται το πρόβλημα που τον απασχολεί σε όλες του τις διαστάσεις. Παρακολουθώντας την εμπλοκή από απόσταση μπορεί πλέον να την αξιολογήσει σε όλες τις προεκτάσεις του και να εντοπίσει ιδιαιτερότητες τις οποίες όσο ήταν μέσα στο πρόβλημα δεν μπορούσε να τις αντιληφθεί. Το θεαματικό είναι ότι οι πρωταγωνιστές, οι εκπρόσωποι δηλαδή, βιώνουν συναισθήματα τα οποία συνδέονται άμεσα με το πρόβλημα του ενδιαφερόμενου, ενώ μπορεί ακόμα να νιώθουν σωματικό πόνο, ζαλάδα ή μούδιασμα. Ο θεραπευτής είναι πάντα δίπλα τους για να συντονίζει και να επαναφέρει τις ισορροπίες στην ομάδα.

συστημική-αναπαράσταση

Πώς μπορεί να μας βοηθήσει; 

Η Συστημική Αναπαράσταση μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση εμπλοκών σε διάφορους τομείς της ζωής σας. Μπορεί για παράδειγμα να σας βοηθήσει να εντοπίσετε για ποιο λόγο έχετε χαμηλή αυτοπεποίθηση ή ποιες πεποιθήσεις ή βιώματα της οικογένειας σας έχουν καταλυτικό ρόλο σε καίριες αποφάσεις της ζωής σας. Ακόμα και για ποιον λόγο επιλέγετε ένα συγκεκριμένο τύπο συντρόφου ενώ ξέρετε ότι θα είναι καταδικασμένη η σχέση ή να ξεδιαλύνετε επαναλαμβανόμενα προβλήματα στον εργασιακό σας χώρο.

Μετά την συμμετοχή σας σε μια συνεδρία Συστημικής Απεικόνισης, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα βλέπετε την ζωή σας με πιο ξεκάθαρη ματιά. Βάρη και ενοχές του παρελθόντος, που πιθανόν να μην αφορούν καν εσάς, βγαίνουν στο φως και απελευθερώνονται. Γιατί όταν έχεις βαθιά επίγνωση των αιτιών και των αλληλένδετων αντιδράσεων που μπορεί να προκαλέσουν, μπορείς συνειδητά πλέον να τις αλλάξεις και κατά συνέπεια να αλλάξεις όλη σου την ζωή.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την Συστημική Αναπαράσταση, μπορείτε να επικοινωνήσετε εδώ μαζί μου.