Ο ρόλος του γονέα στη διαμόρφωση της ταυτότητας του παιδιού

Ο ρόλος του γονέα στη διαμόρφωση της ταυτότητας του παιδιού

Ο καθένας μας έχει διαμορφώσει τη μοναδική και ξεχωριστή του ταυτότητα με την οποία πορεύεται στη ζωή και η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς για τις αποφάσεις που θα πάρει και τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει διάφορα γεγονότα στην ζωή του. Όλες οι κοινωνικές ομάδες με τις οποίες θα συναναστραφεί ένα άτομο, θα αφήσουν το αποτύπωμά τους στη διαμόρφωση της ταυτότητας του με τον ρόλο όμως της οικογένειας να είναι ο πιο καταλυτικός.

Τι σημαίνει ο όρος ταυτότητα;

Με τον όρο ταυτότητα εννοούμε όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία συνθέτουν την μοναδική προσωπικότητα του ατόμου και καθορίζουν το ποιος πραγματικά είναι. Τα στοιχεία αυτά διαμορφώνονται από βιώματα και πεποιθήσεις από το οικογενειακό – κοινωνικό περιβάλλον αλλά ακόμα και από προσωπικές προτιμήσεις και χόμπι. Η διαμόρφωση της ταυτότητας κορυφώνεται στην εφηβική ηλικία, καθώς οι ραγδαίες βιολογικές, συναισθηματικές ανάγκες και η απεξάρτηση από την παιδική ηλικία, εξωθούν τον έφηβο να διαμορφώσει άμεσα την ταυτότητα του, για να μπορέσει να ξεχωρίσει και να προχωρήσει με θάρρος στην ενήλικη ζωή.

o-rolos-tou-gonea-sti-diamorfosi-tis-tautotitas-tou-paidiou

Ποιος είναι ο ρόλος του γονέα στη διαμόρφωση της ταυτότητας;

Ο τρόπος με τον οποίο οι γονείς επιλέγουν να αναθρέψουν τα παιδιά τους επηρεάζει σημαντικά την διαμόρφωση της προσωπικής τους ταυτότητας καθώς και τον τρόπο με τον οποίο το παιδί αντιλαμβάνεται τον εαυτό του και τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Οι γονείς που είναι υποστηρικτικοί προς τα παιδιά τους και ενθαρρυντικοί ως προς τα ταλέντα τους και την ανάληψη διαφόρων ρόλων μέσα σε ποικίλες κοινωνικές ομάδες, είναι πιο πιθανόν να αναθρέψουν παιδιά με υψηλή αυτοεκτίμηση και κατά συνέπεια ενήλικες με αυτοπεποίθηση.

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε τα έφηβα παιδιά μας;

Η εφηβεία αποτελεί μια περίοδος εσωτερικών συγκρούσεων και ανακατατάξεων, καθώς ο έφηβος καλείται να αφήσει την παιδική του ηλικία, επιθυμεί διακαώς την αποδοχή από τον φιλικό του περιβάλλον και όλα αυτά πρέπει να τα διαχειριστεί κάτω από το πρίσμα των οικογενειακών πεποιθήσεων και βιωμάτων. Ο γονέας νιώθει ανήμπορος να βοηθήσει, καθώς η εφηβεία που βιώνουν σήμερα τα παιδιά έχει μεγάλη απόκλιση από την εφηβεία που βίωσαν οι ίδιοι οι γονείς.

Σταθείτε πλάι του

Τηρώντας μια υποστηρικτική και επεξηγηματική στάση θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα από μια επικριτική ή αυταρχική αντιμετώπιση. Σήμερα ο έφηβος δέχεται καταιγισμό πληροφοριών και έχει αμέτρητες επιλογές και εναλλακτικές. Αυτό σημαίνει ότι μια τυχόν προσκόλληση σε παλαιότερα στερεότυπα, θα προκαλέσει περισσότερους καβγάδες. Σεβαστείτε την αυτονομία του και την προσπάθεια ανεξαρτητοποίησής του και μείνετε στο πλάι του με συζήτηση και θετική διάθεση.

Προτείνετε εναλλακτικές στις μεγαλύτερες του αποφάσεις

Την στιγμή των μεγάλων αποφάσεων, όπως για παράδειγμα η επιλογή επαγγέλματος, είναι σημαντικό να διατηρήσετε ισορροπίες ανάμεσα σε αυτό που επιθυμεί το παιδί σας και στις δικές σας πεποιθήσεις, γιατί ανήκουν σε μια άλλη εποχή, τελείως διαφορετική από τη σημερινή. Είναι προτιμότερο να απευθυνθείτε σε ειδικούς συμβούλους επαγγελματικής σταδιοδρομίας, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα περάσετε το μήνυμα στο παιδί σας ότι είστε διατεθειμένος να συζητήσετε και άλλες εναλλακτικές και ότι τελικά δεν τα γνωρίζετε όλα.

o-rolos-tou-gonea-sti-diamorfosi-tis-tautotitas-tou-paidiou

Σωστή καθοδήγηση και στις πράξεις και στις λέξεις

Ένας από τους βασικότερους ρόλους ενός γονέα είναι να εμφυσήσει στο παιδί του τις αξίες και τα ιδανικά που θεωρεί εκείνος ότι είναι απαραίτητα για την πορεία της ζωής του. Είτε με άμεσο τρόπο, δηλαδή με απευθείας καθοδήγηση και συμβουλές, είτε έμμεσα μέσω της ίδιας της συμπεριφοράς του γονέα. Το πρόβλημα έγκειται όταν αυτά τα δυο διαφέρουν. Όσοι θερμοί υποστηρικτές και αν είστε στα λόγια για κάποια ιδεώδη, αυτό που θα αποτυπωθεί στο μυαλό του παιδιού, είναι η καθημερινή σας συμπεριφορά απέναντι στους ανθρώπους ή την αντίδρασή σας όταν αντιμετωπίζετε διάφορα γεγονότα. Αν είστε αυθεντικοί, θα γνωρίζετε ότι έχετε εξοπλίσει το παιδί σας με όλες εκείνες τις αξίες που θα το βοηθήσουν να προχωρήσει μπροστά με αυτοπεποίθηση. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, η εμπιστοσύνη είναι κάτι δεδομένο. Γιατί διαφορετικά είναι σαν να αμφισβητείτε τον ίδιο σας τον εαυτό.

Εκδηλώστε την αγάπη σας

Η ανάγκη για αγάπη και τρυφερότητα δεν έχει ηλικία και πάντα ο άνθρωπος θα την αποζητά και θα την επιθυμεί. Ακόμα και στην εφηβική ηλικία που τα παιδιά τα νιώθουμε ότι απομακρύνονται από δίπλα μας, αυτά πάντα θα αναζητούν ένα χάδι, μια ενθαρυντική κουβέντα, μια αγκαλιά. Είναι σημαντικό να νιώθουν ότι δεν είμαστε οι επικριτές τους αλλά ότι είμαστε το λιμάνι τους που θα μπορούν να αγκυροβολήσουν και να ανασυνταχθούν.

Η αυτογνωσία είναι σύμμαχος

Είναι σημαντικό μετά τη συνειδητοποίηση για τον σημαντικό ρόλο του γονέα στη διαμόρφωση της ταυτότητας του παιδιού, να έρχεται η αφύπνιση και η αυτογνωσία. Στην ουσία, αυτά που μεταφέρει ο γονέας στο παιδί είναι οι δικές του πεποιθήσεις και αντιλήψεις που έχει επωμιστεί ο ίδιος κατά την διάρκεια της ζωής του. Και εκεί πρέπει να γίνει η ανασκόπηση. Ποια είναι τα βιώματα που τον κρατούσαν πίσω, ποιες πεποιθήσεις τον επηρέασαν σημαντικά, τι πρέπει να διατηρήσει και τι πρέπει να ξεφορτωθεί;

Γνωρίζοντας σε βάθος τον εαυτό μας θα μπορούμε να είμαστε και καλύτεροι γονείς απέναντι στα παιδιά μας. Γιατί με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος που έκαναν οι γονείς μας σε εμάς και να μεταλαμπαδεύσουμε όλα αυτά που έχουν σημασία και αξία, για να προχωρήσει σε μια ευτυχισμένη ενήλικη ζωή.

 

Για οποιοδήποτε θέμα, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου εδώ.