Πως το παρελθόν μας μπορεί να δημιουργήσει νέες οικογενειακές εντάσεις.

Πως το παρελθόν μας μπορεί να δημιουργήσει νέες οικογενειακές εντάσεις.

Οι δυναμικές της κάθε οικογένειας διαφέρουν. Ένα κοινό στοιχείο όμως που μπορούμε να αναγνωρίσουμε σχεδόν σε κάθε οικογένεια, είναι τα μέλη που έχουν παραγκωνιστεί, είτε από μόνα τους είτε τους το έχει κάνει αυτό η οικογένειά τους. Τα “μαύρα πρόβατα” όπως λέμε. Όταν ένα μέλος μιας οικογένειας δεν “συμμορφώνεται” με βάση τα πιστεύω και τα θεμέλια πάνω στα οποία στηρίζεται η κάθε οικογένεια, δημιουργείται “ρήξη”. Αλλά αυτή η ρήξη δεν αφορά μόνο το “παρείσακτο” άτομο, αλλά και όλη την οικογένεια, αφού μόλις δημιουργηθεί αυτή η “απόσταση”, αλλάζουν και οι δυναμικές της οικογένειας. Παράδειγμα μίας τέτοιας κατάστασης αποτελεί η οικογένεια μίας θεραπευόμενής μου. Η Τ. μεγάλωσε μέσα σε μία πολύ συντηρητική και θρησκευόμενη οικογένεια, η οποία είχε μία καλή φήμη να συντηρήσει. Η καλή εικόνα της οικογένειας αυτής “απειλήθηκε” όταν η αδερφής της Τ. έμεινε έγκυος στην ηλικία των 17. Αυτό δημιούργησε μεγάλες εντάσεις μέσα στο σπίτι. Το παιδί γεννήθηκε, η Μ. (αδερφή της Τ.), συνέχισε να προβάλλει συμπεριφορές οι οποίες κάνανε την μητέρα της να απομακρυνθεί από την ίδια.

Η Μ. που ήταν πιο κοντά με την μαμά της από όλα τα αδέλφια, απομακρύνθηκε και αυτό άλλαξε όλες τις δυναμικές ισορροπίες μέσα στην οικογένεια. Ξαφνικά καλείται η Τ. , να κρατήσει τις ισορροπίες, και να μπει στην μέση αυτής της σχέσης. Έγινε λοιπόν μεσολαβητής ενώ ταυτόχρονα ήρθε πιο κοντά με την μαμά της. Η Τ. όταν μου μιλάει για την οικογένειά της είναι εμφανές το πόσο έχει ταλαιπωρηθεί μέσα της προσπαθώντας να γεφυρώσει την σχέση της μαμάς της με της αδερφής της, αφού ξαφνικά βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ με την μαμά της, όσο η αδερφή της περιθωριοποιούταν από την μαμά. Πώς μας επηρεάζουν όμως τέτοιου είδους καταστάσεις; Παρατήρησα με την Τ. , πως παρόλο που δεν βρισκόταν στην θέση του “παρείσακτου” ατόμου της οικογένειας, επηρεάστηκε τόσο πολύ που άρχισε να συσχετίζει την κόρη της με την αδερφή της. Ασυνείδητα, η Τ. έχει συνδυάσει κάποιες συμπεριφορές της κόρης της με τις συμπεριφορές της αδερφής της που είχαν φέρει την οικογένεια σε “ρήξη”.  Συνήθως επειδή τα συναισθήματά μας προς εκείνους που είχαν μεγάλη επιρροή πάνω στο παρελθόν μας, είναι έντονα, μένουν “κρυμμένα” και ανεκδήλωτα με αποτέλεσμα να μην εκφράζονται ποτέ και να αποκτάνε και άλλη βαρύτητα. Στην πρώτη ευκαιρία αυτά τα συναισθήματα θα προσπαθήσουν να εκδηλωθούν. Όμως δεν είναι απαραίτητο να εκδηλωθούν με αφορμή την ίδια κατάσταση η το ίδιο άτομο. Λόγο του “τραύματος” που κουβαλάμε μέσα μας, αναπλάθουμε στα παιδιά μας αυτούς τους ρόλους που έχουμε αρχικά στο μυαλό μας. Και έτσι δημιουργούνται συγκρούσεις πάλι από την αρχή. Καλό είναι να αναγνωρίζουμε τις επιρροές που είχαν πολύ σημαντικά άτομα στο παρελθόν μας, ώστε είτε να εκδηλώσουμε τα συναισθήματα μας με τρόπο υγιή, είτε να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε ότι μία κατάσταση ή ένας άνθρωπος μας ταλαιπώρησε, πριν προβάλλουμε στα παιδιά μας αυτό το παρελθόν και αρχίσουμε να δημιουργούμε και άλλες αντίστοιχες “ρήξεις” στις οικογενειακες μας σχέσεις.

Αυτοί οι αρχικοί ρόλοι που καθρεφτίζονται πάνω στα παιδιά μας, μπορούν να δημιουργήσουν ένα κενό ανάμεσα στα παιδιά και εμάς και πάλι να δούμε μέσα από αυτή την διαδικασία το ίδιο μοτίβο που οδηγεί ένα παιδί στην περιθωριοποίηση από την υπόλοιπη οικογένεια.