Πλατωνικές σχέσεις γονέων και παιδιών.

Πλατωνικές σχέσεις γονέων και παιδιών.

Συνήθως βλέπουμε μία πολύ συχνή κατάσταση στις σχέσεις γονέων και παιδιών , κατά την οποία ο μπαμπάς έχει αδυναμία στην κόρη και η μαμά στον γιο.

Όμως πόσο αθώα είναι αυτή η αδυναμία; Στις οικογένειες που ο ένας γονιός είναι απών είτε σωματικά είτε συναισθηματικά, αυτό το παιχνίδι μπορεί να πάρει επικίνδυνη τροπή.

Πολλές φορές ο γονέας να καλύψει αυτά το κενό, με έκδηλο τρόπο, ή μη, και το παιδί βλάπτεται. Δημιουργείται μέσα του μία αίσθηση ανασφάλειας και μία πίεση, καθώς νιώθει την ανάγκη του γονέα, και προσπαθεί να προστατευτεί. Όλη αυτή η διεργασία λειτουργεί χωρίς να το καταλάβει, ιδίως αν η “εισβολή” του γονέα συμβαίνει πιο κρυφά, και λιγότερο επιθετικά. Αυτές οι αιμομεικτικές τάσεις εκδηλώνονται μέχρι και σε πολύ μικρή κλίμακα, όπως το να μπαίνει ο γονέας στο δωμάτιο όσο το παιδί αλλάζει, να το ακουμπάνε ανάρμοστα κατά την διάρκεια μιας αγκαλιάς, ή να τριγυρνούν οι γονείς γυμνοί μπροστά στο παιδί. Το παιδί μπορεί να μην το καταλαβαίνει ότι αυτό που συμβαίνει δεν αρμόζει σε μια σχέση γονέα-παιδιού, αλλά νιώθει άβολα και προσβεβλημένο.

Το άλλο άκρο είναι η πιο άμεση προσέγγιση της σεξουαλικής επαφής και κακοποίησης κυρίως προς τα κορίτσια από το αντίθετο φύλο, η οποία μπορεί να προκληθεί όχι μόνο από τους γονιούς, αλλά και από ενήλικες του άμεσου περιβάλλοντος του παιδιού, δηλαδή μεγαλύτερα αδέρφια, παππούδες, πατριούς. Άσχετα με τον βαθμό στον οποίο εμφανίζονται αυτές οι συμπεριφορές, οι επιπτώσεις είναι καταλυτικές στην ψυχολογία και σεξουαλικότητα του παιδιού. Δημιουργούνται τραύματα που τα κουβαλάνε μέσα τους, μέχρι και στην ενήλική τους ζωή.

Όσον αφορά τα αγόρια, η κατάσταση που επικρατεί μεταξύ αυτών και της μαμάς, συνήθως δεν είναι τόσο φανερή αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ή ότι τα αγόρια δεν είναι ευάλωτα. Τα αγόρια πολλές φορές, κυρίως αν λείπει η πατρική παρουσία στο σπίτι, όχι μόνο νιώθουν την πίεση από την μαμά, αλλά υποσυνείδητα είναι εκτεθειμένα και στην ιδέα του ότι πρέπει να αντικαταστήσουν τον μπαμπά και κοινωνικά αλλά και στο πλαίσιο της οικογένειας. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να δημιουργήσει μία αβέβαιη σχέση με την μαμά, σεξουαλικής φύσεως. Οι συνέπειες είναι αρκετά κοινές μεταξύ των παιδιών που έχουν ή είχαν τέτοιες σχέσεις με τους γονείς τους.

• Πολύ συχνά βλέπουμε ότι νιώθουν μία μόνιμη ανασφάλεια ως προς την εισβολή, σωματική, ή συναισθηματική.

• Δεν νιώθουν ποτέ επαρκής αφού ο γονιός συνήθως χρησιμοποιεί το παιδί σαν υποκατάστατο, και πολλές φορές “αφήνει” το παιδί όταν βρίσκει αντικατάσταση.

• Έχουν δυσκολίεςστο να εμπιστευτούν άλλα άτομα και συντρόφους.

• Εκδηλώνουν σεξουαλικές συμπεριφορές που μπορεί να γίνουν εκμεταλεύσιμες.

• Μπορεί να γίνουν πολύ ανταγωνιστικοί με το ίδιο φύλο.

Όλα τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν στα παιδιά με σχέσεις γονέα -παιδιού που ξεπερνάνε τα όρια και εμφανίζουν αιμομεικτικά στοιχεία, είτε φανερά, είτε πιο κρυφά.